Distriktsläger 2014 – SkeppOhoj

inbjudan_skepp_ohoj_bild
På denna sida publiceras aktuell information om sommarens distriktsläger. Uppdaterad den 9 juni – kåranmälninglista, normaldag, program, matsedel mm.
Uppdaterad den 22 juni – hälsokort, utrustningslista mm.
Uppdaterad 29 juli – patrullutrustning

Telefonnummer till lägret

Det går att ringa eller SMS-a till oss på lägret på telefon 0702 683829

Kåranmälan

Det är nu dags för kårerna att skicka in en detaljerad lista på vilka deltagare som kommer med på lägret. Fyll i nedanstående Excelfil, och skicka in den ifyllda filen till både mats.lejon@vastbodal.se och distriktslager@vastbodal.se

Karanmalan-2014

Vi behöver filen snarast, men absolut senast den 15 juni.

Halsodeklaration SkeppOhoj

Hälsodeklaration för alla deltagare. Ta med utskriven till lägret.

Lägertid

Söndag 3 aug till lördag 9 augusti, dvs. vecka 32, förläger 1-2 aug och efterläger 10 aug vid behov.

Vi räknar med att inryckning för äventyrarna på söndag sker mellan 9.30 och 11

Inryckning för upptäckarna och spårarna på tisdagen sker samma tider.

Programmet för upptäckarscouter börjar på tisdagen och avslutas på lördagen.

Spårarprogram finns bara på onsdagen. Vi har räknat med att spårarna åker hem före lunch på torsdagen. Ett mellanmål serveras ca kl 11, då har vi också avslutning för spårarna.

Lägerplats

Sparrevikens lägerplats ”prärien”, strax söder om Ljungskile

Första lägerdagen

En enklare lunch serveras centralt första dagen. Första matutdelning ca kl 17, och vi räknar då med att patrullernas spisar är klara så middagen lagas på byn. Vi kommer servera saft/te/kaffe och något tilltugg på eftermiddagen.

Sista dagen

Lägret avslutas kl 14.30 på lördagen. En lättlagad lunch delas ut, kan lagas med en stor gryta.

Normaldag

Kl 7.30 Väckning
Kl 8.00 Frukost
Kl 9.00 Flagghissning
Kl 9.30 Programtid
Kl 12-14.30 Lunch
Kl 14.30-17.00 Programtid
Kl 17 – 17.30 Byledar och Pl-samling
Kl 17 – 19.30 Middag
Kl 19.30 – 21 Programtid
Kl 21 Flagghalning
Kl 22 kvällsmat
Kl 22.30 Tystnad på byn

Söndag, onsdag och fredag blir det lägerbål.

Deltagare

Lägret vänder sig i första hand till upptäckare, äventyrare och utmanare. Programmet för upptäckare börjar på tisdagen. För de kårer som vill ha med sina spårare så kommer det finnas lägerprogram för dessa under onsdagen. Då kan de vara med en, två eller tre dagar, beroende på hur kåren vill göra.

Program

Lägerplatsen har direkt kontakt med havet, så ett havs- och båtinriktat program är ju rätt givet.

Kanoter, kajaker och segling kommer erbjudas. Mycket av programmet i övrigt kommer också handla om hav, fartyg och resor.

Mat

Vi har räknat med att upptäckare och äventyrare lagar sin egen mat, dvs. patrullkok. Vi har också räknat med att matlagning görs på ved. Om ni tänker laga mat i bykok så måste vi få veta det. Skriv i det i kåranmälningsfilen.

Spårarna räknar vi med att de i huvudsak lagar mat på stormkök. Vi räknar med att kårerna tar med stormkök till sina spårare. Stormkök behövs också till upptäckare och äventyrare, som kommer göra dagsutfärder.

Maten kommer normalt delas ut uppdelad för patruller, en hämtning per måltid. Mejerivaror och andra kylvaror som inte går åt kan ni återlämna efter matlagningen.

Ni kommer få matgäster till lunch och middag. Någon från lägerstaben kommer att äta i varje patrull. När vi är så få är det enklast, och så får man träffa mer folk. Ni får förstås ut mat efter hur många som äter hos er.

På avslutningslördagen blir det inte någon full lagad lunch, vi räknar med att de flesta tagit ner större delen av sina kök då. Planen är att lunchen skall kunna lagas med en stor gryta.

Matsedel

Frukost varje dag som vanligt, dvs gröt, flingor, te, kaffe, mackor o pålägg

Söndag lunch: stor lunchmacka
Middag: korv stroganoff med ris

Måndag lunch: pytt i panna
Middag: köttfärs o spagetti

Tisdag lunch: grönsakssoppa
Middag: köttbullar o potmos

Onsdag lunch: patentmacka
Middag: kassler o ris

Torsdag lunch: pasta carbonara
Middag: fisk o potatis

Fredag lunch: kyckling o ananasris
Middag: hamburgare

Lördag lunch: sallad

Varje kväll finns också någon sorts kvällsmat, macka och choklad eller liknande.

Säkerhet

Vi räknar med att varje scoutkår tar med brandsläckningsmaterial anpassat för sin matlagning, till exempel brandhink till varje eldstad. Om ni har med extra gasol eller annat bränsle vill vi inte att den förvaras på byn, vi ordnar en säkrare plats för den.

Inkopplad gasoltub skall placeras så den snabbt kan kopplas ur och flyttas om något skulle hända.

Vi räknar också med att ni tar med grundläggande sjukvårdsmaterial så ni kan hantera enklare skador på byn. Vi kommer utöver det ha en viss sjukvård centralt.

Vi vill att ni fyller i på anmälningslistan om matallergier eller specialmat.

Om scouterna har egna flytvästar får de gärna ta med den, då får de förhoppningsvis en väst som passar dom.

Det kommer att finnas en begränsad möjlighet för ledare att lämna mobiler, kameror och liknande för laddning. Märk de grejer ni vill kunna lämna på laddning.

Transport till lägret

I anmälningslistan finns plats att tala om hur ni tar er till Sparreviken. Det är begränsat med parkeringsplatser på Sparreviken. Minimera antalet bilar som behöver parkeras under lägret, så slipper vi terrängparkera.

Byggmaterial

Det finns slanor på Sparreviken, ca 1 per scout. Behöver vi mer finns viss möjlighet att ta i skogen. Det finns också en del skogssten, men inga stora fyrkantiga stenar. Behöver ni sådana får ni höra av er, så får vi se om vi kan ordna något.

Torr ved finns gott om.

Toaletter

Det finns 9 st utedass på lägerområdet. Vid dessa finns tvättmöjlighet med rinnande vatten – riktig lyx. Vi kommer att göra ett schema för städning av toaletterna. Städmaterial finns.

Dricksvatten

Vattenposter finns i utkanten av lägerängen. Dessa är bara för att hämta vatten i dunkar, inte för att diska under eller leka med. Precis som vanligt på läger.

Mathantering

Det är bra om ni tar med lite burkar och kärl för tillfällig matförvaring, och om ni vill slippa plastpåsar. På Sparreviken finns plastbackar som ni kommer få ut maten i, och transportera den mellan intendentur och byn, så sådana behöver ni inte ta med er.

Kylförvaring

Sparreviken vill inte att vi gräver kylgropar på lägerängen. Det kommer att finnas möjlighet att frysa kylklampar, så ni kan ta med kylväska eller isolerlåda för sådant ni vill ha tillgängligt på byn. Kylklampar lämnas helst i en märkt och ren plastpåse.

Oöppnade mejerivaror och andra kylvaror kan ni lämna tillbaka till intendentur där det finns kyl och frys.

Kårutrustning

Vi räknar med att varje patrull ( i alla fall upptäckare och äventyrare ) lagar sin egen mat, eventuellt med visst stöd från en ledare. En patrullutrustning kan se ut så här:

  • En vedspis av ”Naturaspis” modell, alltså en sluten plåtlåda med galler med plats för två kastruller. Spisen ställs på stenar eller ställning för att inte stå på marken, och för att ge en vettig arbetsställning för kockarna.
  • 2 eller 3 kastruller, 3 till 5 liter
  • ev. kaffekanna eller varmvattenkanna
  • en eller två stekpannor eller en stekhäll typ muurikka
  • en eller två stekspadar
  • en eller två kraftiga slevar
  • en visp
  • serveringsskopa
  • två skärbrädor
  • förskärare och brödkniv
  • serveringsbestick, dvs. osthyvel, smörkniv eller lilleman, några kraftiga gafflar och skedar
  • potatisskalare
  • ett större mått ( liter ). Funkar också som tillbringare
  • ett mindre mått ( deciliter )
  • Några burkar i olika storlekar, gärna med lock
  • Diskgrejer, 2 baljor per patrull eller 3 större baljor som tre patruller kan dela på. Diskborstar, diskmedel

Man kan ha lite olika idéer om hur man packar patrullutrustningen. En patrull bör dock ha en lagom stor låda där huvuddelen av matlagningsgrejerna finns. Diskgrejer, plastburkar med mera kan vara praktiskt att hantera kårvis.

Plastgrejer ( slevar, stekspadar, bestick mm ) funkar inte så bra på läger, metall eller trä funkar bättre.

Något eller några mål kommer lagas på stormkök. Det kommer vara olika tillfällen för upptäckare och äventyrare, så ni kan beräkna antal efter det. Två stormkök per patrull brukar behövas.

Personlig utrustning

Här finns ett förslag till personlig utrustningslista.

Packlista deltagare SkeppOhoj

Ledarsamlingar

Vi kommer hålla en byledarsamling varje kväll ca kl 22.30.

 

 

Inbjudan

Finns här: Inbjudan (PDF)
(Skriv med fördel ut dubbelsidigt, eller bara sida 2, och använda sida 1 som affisch)

Lägeravgift och anmälan

Om ni anmäler före 1 april så är avgiften för de som är med hela lägret 1000 kr, för upptäckare som kommer på tisdagen är avgiften 800 kr. Spårare betalar 200 kr per natt.

De som anmäler efter 1 april betalar 1200 kr för hela lägret, 1000 kr för upptäckartiden eller 250 kr per natt.

Det är också möjligt att betala dags eller dygnsavgift för kortare besök. 150 kr per dag och 250 kr per dygn.

Vuxna betalar samma avgifter som scouterna. Funktionärer och de som deltar på för eller efterlägret får en nedsatt avgift.

Ledarbarn mellan 3 och 7 år betalar en avgift på 60 kr per natt. Detta pris gäller också äldre ledarbarn som inte deltar i programmet.

Anmälan görs av scoutkåren, helst före 1 april. Vi behöver då ha reda på hur många scouter från varje gren ni räknar med ha med på lägret, och hur länge de är med. För upptäckare och äldre vill vi då också ha in en anmälningsavgift på 200 kr.

Inbetald deltagaravgift minus anmälningsavgift återbetalas vid normal avanmälan fram till ca 15 juli. Vid senare avanmälan betalas halva deltagaravgiften tillbaka. Vid sjukdom eller liknade betalas hela avgiften tillbaka. Anmälningsavgift återbetalas inte, men kåren kan förstås byta deltagare.

15 juni behöver vi ha in kompletta deltagarlistor med specialmat och allergier. Ungefär då behöver vi också ha in resten av avgiften.

Alla betalningar görs till distriktets lägerkonto, plusgiro 617688-7. Märk betalningen med kårens namn och vilken betalning det gäller.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *